Нефтяной сюрпляс: что поможет воспрявшим ценам на «черное золото»

Нефтяной сюрпляс: что поможет воспрявшим ценам на «черное золото»

Есть ли шанс на продление соглашения о сокращении добычи нефти

Нефтяной сюрпляс: что поможет воспрявшим ценам на "черное золото"

Соглашение виновато?

Вряд ли можно считать рациональным наращивание добычи при падающих ценах и растущем превышении предложения нефти над спросом. Но все мы наблюдали именно такую картину до заключения соглашения о сокращении добычи. Напомним, что сначала в самом конце ноября 2016‑го его подписали 13 стран ОПЕК во главе с Саудовской Аравией, а потом, в начале декабря, к договору присоединились 11 государств-экспортеров, не участвующих в картеле, во главе с Россией.

С тех пор прошел уже не один месяц, и, казалось бы, пора переболеть этой «болезнью» вечного сомнения, которая сродни самоедству. Но уверенности в продлении соглашения нет. Почему?

В начале апреля вице-премьер Аркадий Дворкович сделал заявление, которое можно было понять так, что Россия испытывает некоторое разочарование результатами выполнения договора о сокращении добычи нефти. Дворкович напомнил, что, когда соглашение прорабатывалось, его основные участники исходили из того, что в результате сокращения добычи цены на нефть закрепятся на уровне $55–60 за баррель и на глобальном рынке «черного золота» произойдет новая балансировка спроса и предложения. Не получилось. На деле цены на нефть лишь изредка стучатся в «коридор мечты», но не закрепляются там. Коммерческие запасы нефти по-прежнему велики, рынок не сбалансирован.

Стоит ли на этом основании прекращать действие соглашения? Аргумент «за»: искомые результаты не достигнуты. В связи с этим сразу вспоминается старый, но очень уместный анекдот. Человек находит на дороге кошелек. Сначала оглядывается, борется с собой, потом украдкой поднимает. Обнаруживает в кошельке деньги, лихорадочно пересчитывает и сокрушается: «Не хватает!». По-моему, это точное описание сложившейся ситуации.

Виновато ли соглашение о сокращении добычи, которое, по общему признанию, выполняется, в том, что результаты «не те» или сами ожидания оказались оторванными от реалий?

С самого начала было понятно, что американские компании к соглашению не присоединятся. И дело даже не только в том, что сокращение добычи затеяно именно против них, — американским компаниям участие в картельных сговорах попросту законодательно запрещено. А значит, заранее можно было предвидеть, что возросшие цены оживят добычу нефти в США, прежде всего сланцевые проекты. Скорость этого процесса и уровень цен, открывающих «вторую волну сланцевой революции» (это формулировка Международного энергетического агентства), были недооценены, но это уже беда оценщиков. К тому же новые нефтяные проекты запускают, например, Бразилия и Мексика, которые в соглашении о сокращении добычи не участвуют.

Не упустить своего

Уверен, важную роль в раскачивании сомнений в результативности самоограничения добычи нефти играют сами нефтяники. Их работа — запускать новые проекты и качать «черное золото». Проекты подготовлены, капиталы вложены — вперед! Не отдадим своего американцам с бразильцами и всяким прочим мексиканцам!

Налицо доведение до абсурда замечательного, сформулированного еще в Древнем Риме принципа: «Делай что должен — и будь что будет!»

В этом смысле весьма характерно письмо, бдительно озаглавленное «О выполнении соглашения с ОПЕК и предупреждении возможных рыночных рисков», направленное в российское Минэнерго крупной российской нефтяной компанией.

Риски, приводимые в письме, очевидны. Во-первых, это уже упомянутая проснувшаяся сланцевая добыча в США. «По данным Министерства энергетики США, в четвертом квартале 2016 года в стране возобновился рост добычи нефти. Основной прирост отмечается по сланцевым проектам в связи с ростом цены на нефть до уровня, обеспечивающего устойчивую прибыль от продаж этой нефти (с учетом технического прогресса сегодня она составляет $35–50 за баррель)», — говорится в письме. По мнению его авторов, потенциальный рост добычи нефти и конденсата в США в 2017–2018 годах будет на уровне 500 тыс. баррелей в сутки.

Во-вторых, звучит призыв, обращенный к Минэнерго, тщательнее следить за развитием событий в Саудовской Аравии. Авторы письма сомневаются в том, что саудовцы сумеют удержать темп снижения добычи. А они рекордсмены по сокращению добычи, текущая ситуация такова: по статистике первых двух месяцев 2017 года, ОПЕК выполнила свои обязательства на 111%. Вклад же Саудовской Аравии составил 154%, то есть королевство превысило свои обязательства в полтора раза: речь идет о снижении на 747 тыс. баррелей в сутки в январе–феврале при плане 486 тыс. баррелей в сутки. Но ситуация может измениться: Саудовская Аравия «может быть заинтересована лишь во временной стабилизации цен на нефть для целей успешного размещения на рынке акций Saudi Aramco (и достижения целевой оценки в $2 трлн)».

Нефтяники похожи на генералов. Как для генералов война — это способ самореализоваться и доказать свою состоятельность, а все остальное — дело штатских, так и для нефтяников — добыча превыше всего, зачастую и здравого смысла. Что срыв соглашения запускает иррационально паническую гонку добычи при падающих ценах — это для них не так важно, как нефтяной сюрпляс в соревновании с саудовской госкомпанией Saudi Aramco. Они знают: сюрпляс всегда заканчивается гонкой.

Ценовые вызовы

Нефтяники выжидают. По сути, все держится на Саудовской Аравии. Именно она несет основную тяжесть сокращения добычи. На нее равняется ОПЕК. От ее выбора зависит и будущая судьба ограничительного соглашения. Последний сигнал из нефтяного королевства говорит о его возможном продлении.

Но уверенно предсказать, какое решение в конце концов восторжествует, трудно. С одной стороны, вот он, только что полученный опыт: при снижении цен доходы добытчиков выросли. Другая сторона: рост доходов в прошлом, в самое последнее время его уже нет, а раз так — лови момент!

На первый взгляд возникающий в связи с этим вопрос, зачем нефтяникам самим снижать цены и наращивать добычу, лишаясь будущих доходов, кажется риторическим. Но есть и второй взгляд. Червь сомнения в следующем вопросе: а будут ли они вообще, будущие доходы?

На рынке в самых разных прогнозах недостатка нет. Довольно популярен и такой: запущен цикл снижения цен на все виды сырья, включая нефть, их сегодняшний уровень не более чем ремиссия. Дальше они будут только ниже.

Неубедительно? Как сказать. По сути, цены на нефть — в коридоре с передвижными стенами. Одна — это уровень традиционной добычи, другая — сланцевая добыча. Стены двигаются, потому что чем ниже традиционная добыча, тем больше шансов у добычи сланцевой, рост цен открывает дорогу заокеанским сланцевикам.

Нужно искать баланс. Его, впрочем, надо искать при любом важном решении, нефть — лишь прекрасный пример. Но и сам баланс подвижен. Пока тенденция в том, что сланцевая добыча дешевеет. Значит, перспектива — за снижением цен. Не случайно недавно обновивший свой базовый прогноз Банк России в качестве среднегодовой цены нефти в 2017 году ставит $50, а в 2018‑м — $40 за баррель. Прогнозам, конечно, веры нет, но заявленная тенденция на снижение — характерна.

На самом деле на цены на нефть влияет не один нарисованный подвижный коридор. Если президент США Дональд Трамп выполнит свое обещание и американские нефтяники возьмутся за пока закрытые месторождения, цены получат еще один мощный толчок. Да и уже начатый подъем ставки ФРС (а в том, что он будет происходить и дальше, сомнений мало) — это еще один толчок, снижающий цену нефти.

Так что праздник воспрявших цен на нефть может оказаться недолгим. А это значит, что и соглашение о сокращении добычи может оказаться недолговечным.

Источник: mk.ru

cript>

141 комментарий

Hello, i feel that i noticed you visited my web site thus i got here to “go back the favor”.I am trying to in finding things to improve my website!I guess its good enough to use a few of your concepts!!

Hi there would you mind stating which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!|

Hey this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!|

Just desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is just cool and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.|

Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. But imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, «pop»! Your content is excellent but with pics and videos, this blog could undeniably be one of the very best in its field. Very good blog!|

Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am encountering troubles with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it. Is there anyone else having identical RSS issues? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanx!!|

Hello there, just became alert to your weblog thru Google, and located that it’s really informative. I’m gonna be careful for brussels. I will be grateful for those who proceed this in future. A lot of other folks can be benefited out of your writing. Cheers!|

I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this blog. I’m hoping to see the same high-grade blog posts by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal blog now ;)|

Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!|

I am really inspired with your writing abilities and also with the structure to your weblog. Is that this a paid theme or did you modify it your self? Anyway stay up the excellent high quality writing, it’s rare to look a great weblog like this one today..|

Hello there! This post could not be written any better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I am going to forward this post to him. Pretty sure he’ll have a great read. Thank you for sharing!|

I believe this is one of the so much significant info for me. And i am happy reading your article. But should statement on few normal issues, The website taste is perfect, the articles is in point of fact nice : D. Excellent process, cheers|

Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to exchange techniques with other folks, be sure to shoot me an email if interested.|

Woah! I’m really digging the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that «perfect balance» between user friendliness and visual appeal. I must say that you’ve done a excellent job with this. Also, the blog loads super quick for me on Firefox. Excellent Blog!|

Hey there I am so thrilled I found your site, I really found you by accident, while I was researching on Google for something else, Regardless I am here now and would just like to say thanks for a remarkable post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent work.|

Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any tips for rookie blog writers? I’d definitely appreciate it.|

I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. kudos|

Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.|

Just wish to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply spectacular and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.|

I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and interesting, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something which too few people are speaking intelligently about. I am very happy I came across this in my search for something regarding this.|

I’ve been surfing online greater than three hours these days, yet I by no means found any fascinating article like yours. It’s beautiful value enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content as you probably did, the net will be a lot more useful than ever before.|

Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a weblog site? The account helped me a applicable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered vibrant transparent concept|

Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.|

Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. A fantastic read. I will definitely be back.|

I do not even know how I ended up here, however I assumed this put up was once good. I do not realize who you’re but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already. Cheers!|

I do trust all the concepts you’ve presented in your post. They’re really convincing and can definitely work. Still, the posts are too brief for starters. May you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.|

My partner and I absolutely love your blog and find many of your post’s to be exactly I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a lot of the subjects you write related to here. Again, awesome weblog!|

Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is excellent blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.|

Thanks a bunch for sharing this with all folks you really understand what you are speaking approximately! Bookmarked. Kindly also visit my website =). We could have a link alternate agreement between us|

Appreciating the dedication you put into your site and in depth information you present. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.|

Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thanks!|

Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog. An excellent read. I will definitely be back.|

Hi there, I discovered your blog by way of Google whilst looking
for a related subject, your website came up, it appears to be
like great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

Hi there, simply turned into alert to your blog via Google, and found that it’s truly informative.
I am going to be careful for brussels. I’ll appreciate should
you continue this in future. A lot of other people
will be benefited from your writing. Cheers!

Woah! I’m really digging the template/theme of this site.
It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that «perfect balance» between user friendliness and appearance.
I must say you have done a awesome job with this.
In addition, the blog loads very fast for me on Safari.

Excellent Blog!

Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different subject but it has
pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!

This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader amused.

Between your wit and your videos, I was almost moved to
start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
I really loved what you had to say, and more than that, how you presented
it. Too cool!

Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering which
blog platform are you using for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and
I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me
in the direction of a good platform.

Hi are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but
I’m trying to get started and set up my own. Do
you require any html coding expertise to
make your own blog? Any help would be really appreciated!

Wow, fantastic weblog structure! How long have you been running a blog for?
you make running a blog glance easy. The overall glance of your site
is wonderful, as well as the content material!

Wonderful blog! Do you have any hints for aspiring writers?
I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..

Any recommendations? Many thanks!

Добавить комментарий

*